Apel do starych, przyszłych i nowych użytkoniwków - HASŁA do konta

Awatar użytkownika

Topic author
austryliew
Imię: Tomasz
Województwo: Podkarpackie
Moje auto: Espace IV 3.5 V6 24V V4Y
Grand: Tak
Rok produkcji: 2006
Kontakt:

Post autor: austryliew »

Cześć,

Naiwny jestem, że przeczyta to większość, ale może ustrzeże choć jedną, dwie osoby.

Hasła do forum
Jak widzicie konta są przejmowane przez spamerów i widzicie linki do kiepskich stron.
Blokujemy te konta i usuwamy.

Skąd się to bierze?
Bierze się to stąd, że te hasła wyciekają z różnych portali i są używane do logowania wszędzie gdzie się da licząc, że zatrybi na którymś forum, jakimś serwisie lub co gorsza banku.
Używacie tego samego loginu i hasła do wielu stron i później spamerzy czy złodzieje logują się wam po różnych serwisach gdzie mieliście konta z tym hasłem, które wyciekło.
Najlepszą praktyką jest m.in. posiadanie unikalnego hasła do jednej strony. Zaraz ktoś powie: "to jak ja spamiętam wszystkie hasła do swoich stron".
Są od tego menadżery haseł, większości darmowe.

Generując unikalne hasło do każdej ze stron, gdzie posiadacie jakieś konto, nawet jeśli hasło wycieknie z jakiegoś serwisu to nie posłuży ono do zalogowania się do innych waszych stron.

Niektóre serwisy mają funkcję sprawdzania, czy hasło, które używacie gdzieś wyciekło. I program wskaże wam, które, wtedy zmieniacie je na inne i cieszycie się swoim bezpieczeństwem w sieci.

Ustawiasz jedno średnio silne ale unikalne hasło do menadżera haseł a resztę haseł wygenerowanych losowo trzymasz w tej bazie.

Polecam się zaznajomić, bo zaczynamy blokować konta aktywnym użytkownikom z jakimś dorobkiem postowym i niektórzy mogą czuć się urażeni, jak się okaże, że konto mają zablokowane.

Jak są jakieś pytania w tej tematyce to pytajcie. Sądzę, że ktoś więcej niż tylko ja coś wie na ten temat i udzieli się w tym wątku.

https://www.websiterating.com/pl/blog/p ... hase%C5%82

Są jeszcze stare dobre rozwiązania jak keepass, które za pomocą 2-3 wtyczek synchronizują się między urządzeniami, z chmurą itp.
Keepass jest w pełni darmowy, warto zainstalować wtyczkę do synchronizacji z chmurą jakiej aktualnie używacie. Jest wspierana cały czas i uznana za bezpieczną.
Trzeba pamiętać o kopii bazy w jakimś miejscu, gdzie sobie przez przypadek nie usuniecie. Najlepiej taki plik mieć w dwóch różnych miejscach i w miarę regularnie robić świeże wersje.
O bezpieczeństwo takiej bazy nie ma się co martwić. Przy odpowiednim haśle i odpowiednim szyfrowaniu bazy są nie do otwarcia przez setki lat przy najszybszych komputerach. Warunek jest odpowiednia długość i unikalność oraz różnorodność znaków w haśle.

RomanzRudy
Imię: Roman
Województwo: Śląskie
Moje auto: Espace IV 2.0 T F4R
Rok produkcji: 2004
Kontakt:

Post autor: RomanzRudy »

dzięki za ostrzeżenie

BartP877ie
Imię: Bart
Województwo: Wielkopolskie
Moje auto: Espace IV 2.0 dCi M9R
Rok produkcji: 2008
Kontakt:

Post autor: BartP877ie »

No strasznie dużo tych spamerów ostatnio. Dzięki za posta!

ODPOWIEDZ