[Magda] E3 - autobus czerwony

Chwalimy sie swoimi pojazdami. Zdjecia, filmiki itd.
Awatar użytkownika

Topic author
Magda
Imię: Magdalena
Województwo: Mazowieckie
Moje auto: Inne
Grand: Nie
Rok produkcji: 2006
Kontakt:

[Magda] E3 - autobus czerwony

Post autor: Magda »

Dziś w końcu udało się odbyć wycieczkę za autem. Pierwszy do którego raczyłam ruszyć tyłek i wzięłam.
Na miejscu okazało się, że poszycie zewnętrzne jest w wyraźnie gorszym stanie niż mówił właściciel przez telefon. Podłoga natomiast bardzo ładna, zawieszenie ciche i cała elektronika (na razie) sprawna. Wszystkie szyby, klima, etc. W budzie jest trochę otarć, pęknięcie poszycia drzwi tylnych lewych i uszkodzony prawy próg, purchle na dolne maski. Zapadki otwarcia drzwi kierowcy nie trzymają i drzwi "lecą".
Z informacji uzyskanych od pana czasami silniczek krokowy nie spuszczał na luzie obrotów ale nie wymienił bo uległo samonaprawieniu - nowy element dostałam w zestawie do auta. Silnik widać nie myty, nie obcieka olejem, pracuje ładnie na benzynie i na gazie. Butla w kufrze. Środek zadbany bardziej niż się spodziewałam. Na prawdę czysto. Pan miał na siedzeniach dodatkowe "dywany", żeby ich nie poniszczyć i nawet pokrowce na zagłówkach. Pod tym draństwem czysto i bez zniszczeń. W kabinie tylko nie wszystkie lampki świecą (część już wiem, że miała zaśniedziałe styki od nieużywania bo już naprawione) i siłowniki górnego schowka i stolików też nie trzymają. Siłowniki klapy oraz szyby bez uwag.
Pan był pierwszym właścicielem w PL od 2012 roku.

Cena końcowa: 8500 PLN.
Do domu przyjechałam bez żadnych przygód - nieco ponad 200 km.
Uważam, że mógłby kosztować mniej ale ma polskie papiery, gaz i hak więc przeliczając, finalnie jest szansa, że wyjdzie mniej niż sprowadzony gdzie trzeba najczęściej to wszystko dopiero zorganizować.

Do roboty na pewno i możliwie szybko:
- żarówki główne do wymiany bo ledwo świecą (PS. jakie ksenony się tu wkłada, bo wiem, że jest kilka wzorów a nie wiem które do E3 pasują)
- geometria (b. delikatnie próbuje jechać w lewo)
- maska, drzwi i próg
- zestaw startowy (filtry,oleje, ...)
- ???

Poniżej zdjęcia z ogłoszenia, a jutro postaram się zrobić własne to uzupełnię :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
aa... i jeszcze takie pytanie małe do wtajemniczonych: gdzie powinnam znaleźć pasy dla środkowego miejsca w środkowym rzędzie?
Last edited by Magda 10 years ago, edited 1 time in total.

Awatar użytkownika

Gregy
Imię: Grzegorz
Województwo: Śląskie
Moje auto: Espace IV 2.2 dCi G9T
Grand: Tak
Rok produkcji: 2005
Kontakt:

Re:[sylas] E3 - autobus czerwony

Post autor: Gregy »

Bezawaryjności cierpliwości i zadowolenia z autobusiku :)

Awatar użytkownika

route
Imię: Krzysztof
Województwo: Wielkopolskie
Moje auto: Espace IV 2.0 T F4R
Rok produkcji: 2003
Kontakt:

Post autor: route »

Pas bioxrowy trzymam w kieszeni przednich foteli . Można też przypiąć się pasem z 3 rzędu , ale to tylko szczupli :D

Awatar użytkownika

Topic author
Magda
Kontakt:

route pisze:Pas bioxrowy trzymam w kieszeni przednich foteli . Można też przypiąć się pasem z 3 rzędu , ale to tylko szczupli :D
Sięganie do 3-go rzędu to słaba raczej opcja... Przeszukam kieszenie foteli przednich ... gdyby jednak nie było, to ciężko kupić to ustrojstwo ???
Na razie złożyłam środkowy fotel na stolik i udaję, że niby tak miało być ;)

Dziś też wymieniłam lampy wyładowcze (okazało się, że w tym egzemplarzu siedzą D2S) i wyregulowałam wysokość świecenia.
Na poniedziałek jest też już umówiona wizyta w warsztacie na wykonanie "pakietu początkowego".
Z niespodzianek:
1. Odkryłam brak zaślepki żarówki od świateł długich lewej lampy (już wiem jak się muchy dostały do środka) - do usunięcia na już!
2. Zdiagnozowano, że koło od zmiennych faz kończy żywot więc od razu w poniedziałek też idzie do wymiany.

Zrobiłam trochę dziś zdjęć... miało być więcej ale mi bateria padła :/
Oto Autobus w stanie rzeczywistym na dziś dzień:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z nowymi żarówkami: Obrazek A to są niedoskonałości do usunięcia w bliższym lub nieco dalszym czasie: Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

route
Kontakt:

Maska do wymiany - naprawa nieopłacalna :roll: Przerabiałem temat .
Butla Lpg - porażka , funkcjonalność auta diabli wzięli .
Lakier - tu będziesz miał zgryz .
W Plikowni jest trochę o E 3 .Zajrzyj . Miłej zabawy .

Awatar użytkownika

spiochu
Imię: Piotr
Rok produkcji: 2009
Kontakt:

Post autor: spiochu »

Zgadzam się, butla to jakaś pomyłka...

Wysłane z telefonu

Awatar użytkownika

Topic author
Magda
Kontakt:

Myślę, że maska, rozdarte poszycie drzwi, listwa między lampy i próg razem w trójkę do wymiany... Szczególnie, że części do E3 do drogich nie należą (w porównaniu do części BMW).
Butla fakt - mało szczęśliwa. Na razie jednak zostanie. Nie wszystko na raz. Nie wykluczam jednak zmiany butli na taką pod auto.
Tylny zderzak, odprysk na szybie też odkładam na dalszy plan. Teraz i tak trochę $ trzeba będzie zostawić w warsztacie, a jeszcze czeka mnie zakup opon na zimę (teraz auto stoi na wielosezonowych, a ja im nie ufam, tym bardziej, że nowe to one nie są)

Co do złuszczającego się lakieru ... eh. Między bogiem a prawdą, to jednak jest tzw. drugi samochód w rodzinie i na razie nie planuję z tym walczyć. Będę zamykać oczy, żeby nie cierpieć na ten widok ;) Temat naprawy całościowej lakieru może wróci kiedyś ...

Awatar użytkownika

m_adam
Imię: Adam
Województwo: -----
Moje auto: Avantime 3.0 V6 24V L7X
Rok produkcji: 2002
Kontakt:

Post autor: m_adam »

to są rzeczy które można wyprowadzić - niech się dobrze prowadzi...
fajne te dywaniki i pokrowce - perskie klimaty!

Awatar użytkownika

Topic author
Magda
Kontakt:

Też myślę, że można to auto doprowadzić do ładu i będzie pożytek z niego. :-)

PS. Zaginionego pasa biodrowego nie zlokalizowałam na terenie samochodu. Dziś udało się znaleźć odpowiedni na Alledrogo więc ten brak na dniach też zostanie naprawiony.

Awatar użytkownika

route
Kontakt:

sylas pisze:Cena końcowa: 8500 PLN.
:shock:

Awatar użytkownika

Topic author
Magda
Kontakt:

route pisze:
sylas pisze:Cena końcowa: 8500 PLN.
:shock:
sylas pisze:Uważam, że mógłby kosztować mniej ale ma polskie papiery, gaz i hak więc przeliczając, finalnie jest szansa, że wyjdzie mniej niż sprowadzony gdzie trzeba najczęściej to wszystko dopiero zorganizować.

Awatar użytkownika

route
Kontakt:

Mój jest z końca 1999 roku ( dwa lata starszy ) , ma gaz i hak wymienione tarcze , klocki , rozrząd , tłumiki , dwa komplety kół ,lakier nie metalik i 7 000 złotych było za drogo dla gościa , który chciał kupić Spaślaka ,choć nie był wystawiony na sprzedaż . Dlatego 8 500 jest :shock: Ciekaw jestem w jakiej kwocie się zamknie doprowadzenie auta do stanu , jaki będzie Cię zadowalał .
Nie doszukuj się złośliwości z mojej strony .
A tak na marginesie - gdyby ktoś - to sprzedam :roll:

Awatar użytkownika

Maciek
Imię: Maciek
Rok produkcji: 2017
Kontakt:

Post autor: Maciek »

Masz chyba najładniejszy kolor jaki dawali i tak samo jak ja - pojechałem oglądać pierwszego i wróciłem też takim czerwonym, ale klekoczącym :)

sylas pisze:Myślę, że maska, rozdarte poszycie drzwi, listwa między lampy i próg razem w trójkę do wymiany... Szczególnie, że części do E3 do drogich nie należą (w porównaniu do części BMW).
listwa pod lampy w tym kolorze i też do soczewek - chłopaki co rozkręcają E w Warszawie mieli za skromne 300 - więc wcale tak tanio nie jest :? szukaj na alledrogo człowieka "negerek"

Prócz maski poszycie to tworzywo...Próg i listwa to kwestia kilku godzin i są jak nowe - mata z żywicą, odrobina szpachli wykańczającej, podkład i kolor i gotowe...zderzak - poszukaj samej zaślepki i cały dobrze przeleć papierem ściernym i przemaluj - tak robiłem u siebie po tym jak mi pasek zaparkował i połamał klapę. którą też udało mi się dostać w kolorze - nie widać, że coś ze zderzakiem było robione :)

Drzwi znajdziesz w kolorze, robić nie warto (u mnie też były małe ślady z zewnątrz, a w środku pod boczkiem jak się okazało nawet belka wzmacniająca wygięta była) - ja za swoje dałem ok 80-90 tylko trzeba było wszystko poprzekładać, bo golasy...zajęło mi to ok.4h na gotowo...

Maska i próg - u siebie też będę robił na wiosnę - próg dostał razem z drzwiami na początku roku i drzwi wymieniłem...maska - mam podobnie, ale od spodu + całą masę uszkodzeń od kamieni...ale da się zrobić, no chyba że będzie naprawdę dramat jak zdejmę lakier po nadchodzącej jesieni i zimie...

Oby się sprawował :)

Awatar użytkownika

Topic author
Magda
Kontakt:

Moja krótka przygoda z Autobusem trwa już od prawie 1500 km. Jak do tej pory jedyna nowopowstała (i już usunięta) usterka to zanik wskazań poziomu paliwa - poluźniona i zaśniedziała kostka.
Maciek pisze:Masz chyba najładniejszy kolor jaki dawali i tak samo jak ja - pojechałem oglądać pierwszego i wróciłem też takim czerwonym, ale klekoczącym
Z początku nastawiałam się właśnie na ten kolor... potem widząc ogólną beznadzieję na rynku zaczęłam przykładać coraz mniejszą wagę do koloru ... i jednak! w końcu udało się znaleźć czerwony :)
Maciek pisze:listwa pod lampy w tym kolorze i też do soczewek - chłopaki co rozkręcają E w Warszawie mieli za skromne 300 - więc wcale tak tanio nie jest
byłam w Miedzeszynie - nawet były drzwi i próg ale na razie się wstrzymałam. Listwy pod lampy nie mieli ale potwierdzili cenę: 300-350. kupiłam za to brakującą zaślepkę do lampy przedniej lewej (to kółeczko za żarówką "długich")
route pisze:Ciekaw jestem w jakiej kwocie się zamknie doprowadzenie auta do stanu , jaki będzie Cię zadowalał
Cóż... nie wiem czy to wszystko ale już można cokolwiek powiedzieć:
zakup auta: 8500
palniki ksenonowe: 369
komplet opon zimowych: 904
felgi na zimę (stalowe 15'): 340
wycieraczki szyb (3 szt.): 96
dywaniki gumowe do środka: 59
pas biodrowy: 71
zaślepka do lampy: 18
pakiet (rozrząd, oleje, filtry, ...): 2090
razem to daje: 12447 PLN (liczone ze wszystkimi kosztami przesyłek i robocizną warsztatu)
kosztów rejestracji i ubezpieczenia nie doliczam, bo to są jakby "koszta stałe"

Zakładany budżet był 10-11k. zatem przekroczyłam o 1447 zł. Dalej zostaje do zrobienia poszycie (listwa pod lampy, próg, drzwi, maska) ... mając już jakieś rozeznanie - powinnam zmieścić się w 1000 PLN czyli można powiedzieć, że total wszystko wyjdzie około 13,5k (przekroczenie budżetu o 2,5k).

Nowe tablice: Obrazek i nowe kapcie: Obrazek

Awatar użytkownika

route
Kontakt:

No ładnie , ale będziesz miała >swoje< auto .

Awatar użytkownika

Maciek
Imię: Maciek
Rok produkcji: 2017
Kontakt:

Post autor: Maciek »

sylas pisze:Moja krótka przygoda z Autobusem trwa już od prawie 1500 km. Jak do tej pory jedyna nowopowstała (i już usunięta) usterka to zanik wskazań poziomu paliwa - poluźniona i zaśniedziała kostka.
Maciek pisze:Masz chyba najładniejszy kolor jaki dawali i tak samo jak ja - pojechałem oglądać pierwszego i wróciłem też takim czerwonym, ale klekoczącym
Z początku nastawiałam się właśnie na ten kolor... potem widząc ogólną beznadzieję na rynku zaczęłam przykładać coraz mniejszą wagę do koloru ... i jednak! w końcu udało się znaleźć czerwony :)
u mnie inny kolor nie przeszedł akceptacji u żony...miał być czerwony to jest...wziął się i znalazł w 15 minut od postawienia warunku :twisted:
sylas pisze:
Maciek pisze:listwa pod lampy w tym kolorze i też do soczewek - chłopaki co rozkręcają E w Warszawie mieli za skromne 300 - więc wcale tak tanio nie jest
byłam w Miedzeszynie - nawet były drzwi i próg ale na razie się wstrzymałam. Listwy pod lampy nie mieli ale potwierdzili cenę: 300-350. kupiłam za to brakującą zaślepkę do lampy przedniej lewej (to kółeczko za żarówką "długich")
sylas pisze: pas biodrowy: 71
nie mieli w Miedzeszynie? 45 chcą za pas :)

Awatar użytkownika

route
Kontakt:

Maciek pisze:.miał być czerwony to jest..
Nie jestem sam co do koloru :roll:

Awatar użytkownika

Topic author
Magda
Kontakt:

Maciek pisze:nie mieli w Miedzeszynie? 45 chcą za pas
Prawdę mówiąc to nie pytałam nawet... nie wiedziałam jeszcze, że będę tam jechać, jak już było zamówione via alledrogo. Zresztą... sam pas kosztował 10 więcej, bo 55 ... reszta to przesyłka.

-- czwartek, 24 września 2015, 15:50 --
sylas pisze:
route pisze:Pas bioxrowy trzymam w kieszeni przednich foteli . Można też przypiąć się pasem z 3 rzędu , ale to tylko szczupli :D
Sięganie do 3-go rzędu to słaba raczej opcja... Przeszukam kieszenie foteli przednich ... gdyby jednak nie było, to ciężko kupić to ustrojstwo ???
Na razie złożyłem środkowy fotel na stolik i udaję, że niby tak miało być ;)

Dziś też wymieniłam lampy wyładowcze (okazało się, że w tym egzemplarzu siedzą D2S) i wyregulowałam wysokość świecenia.
Na poniedziałek jest też już umówiona wizyta w warsztacie na wykonanie "pakietu początkowego".
Z niespodzianek:
1. Odkryłam brak zaślepki żarówki od świateł długich lewej lampy (już wiem jak się muchy dostały do środka) - do usunięcia na już!
2. Zdiagnozowano, że koło od zmiennych faz kończy żywot więc od razu w poniedziałek też idzie do wymiany.

Zrobiłam trochę dziś zdjęć... miało być więcej ale mi bateria padła :/
Oto Autobus w stanie rzeczywistym na dziś dzień:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z nowymi żarówkami: Obrazek A to są niedoskonałości do usunięcia w bliższym lub nieco dalszym czasie: Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
Magda
Kontakt:

Zawzięłam się i już naklejka reklamowa działalności poprzedniego właściciela usunięta :)
Ale namęczyłam się co niemiara! Lekcja na przyszłość: nie zrywać naklejek bez odpowiednich narzędzi... np. suszarka :P
Obrazek PS. Zdjęcie jest w trakcie prac... oczywiście naklejka została zdrapana do samego końca :)

-- środa, 21 października 2015, 16:57 --

Po przejechaniu 5,7 kkm pojawiła się pierwsza usterka... Centralny zamek przestał reagować na pilota... Z guzika działa bezbłędnie. Wymiana baterii nie pomogła i Autobus wylądował u 'weterynarza'...
Pewno to jakaś pierdoła ale upierdliwa :-/

-- poniedziałek, 26 października 2015, 01:36 --

A jednak nie - kluczyk zmarł i "nie wysyła żadnego sygnału" ... czyli nie będzie tak tanio jak się spodziewałam :(
Do tego dziś pojawiły się dźwięki które sugerują wizytę u tłumikarza na jakieś spawanko... eh.

Awatar użytkownika

m_adam
Imię: Adam
Województwo: -----
Moje auto: Avantime 3.0 V6 24V L7X
Rok produkcji: 2002
Kontakt:

Post autor: m_adam »

nie jest tak źle - jak byś miała nówkę E5 to być straciła równowartość kilku Twoich E3 przez rok... więc to koszta niewielkie :) utrzymania auta... a nie ma takich co mają 15 lat i się nie psują

Zablokowany