Witam, niecały rok temu zakupiłem swoje wozidło, cel był jeden a mianowicie wycieczki, szukałem auta w benzynie gdzie wejdą rowery na pakę z płaską podłogą na której można spać . Pojechałem z dziewczyną obejrzeć auto w celach pomiarowych no i stało się, dziewczyna miała taki błysk w oku że musiałem kupić. Jak się okazało że auto ma szklany dach to już w ogóle byłem zgubiony, ale potem fartem okazało się że właśnie odsunięcie rolety dachowej daje mi te kilka cm dzięki którym rowery mogą stać prosto w aucie. Do mocowania rowerów kupiłem z jakiegoś Fiata Punto bagażnik dachowy rowerowy i zaadaptowałem go tak że jest mocowany w relingi fotelowe. Rowery stoją prosto i stabilnie, był plan żeby wysuwać całość na rolkach ale ostatecznie po jednym kilkunasto dyniowym wypadzie padło na bagażnik rowerowy. Dodam na razie w skrócie co zrobiłem w swoim espacito aby był bardziej wyprawowy, jeżeli będzie ktoś czymś zainteresowany to poszukam fotek i opiszę więcej
- box dachowy
- panele słoneczne
- hak na przyczepkę + bagażnik rowerowy zewnętrzny
- bagażnik rowerowy wewnętrzny
- zestaw bluetooth parrot mki9100 - muza z USB lub telefonu
- ładowarka indukcyjna w schowku koło lewarka
- wymiana głośników na JBL stage 3
- instalacja w tylnim schowku rozdzielacza USB wraz z dodatkowymi ładowarkami USB lub gniazdami zapalniczkowymi oparta na battery guard
- przygotowanie instalacji 12v auta pod ładowanie panelami słonecznymi przez gniazdo przyczepki
- dodatkowe gniazdo ładowania USB przy panelu zmiany biegów
- dodatkowe siatki sufitowe i przy drzwiach oraz na schowkach na szpargały
- zasłonka tylnej szyby
- dodatkowe pólki na tylnich szybkach bocznych
- dodatkowe oświetlenie LED na tylniej klapie doświetlające np stolik
- wymiana wszystkich żarówek na LED wewnętrznych lampek
- dokupiony zestaw dodatkowych relingów i adapterów oryginalnych pod bagażnik wyprawowy.
W planach:
- Malowanie nadkoli i podwozia raptorem, montaż dodatkowego oświetlenia bocznego wnętrza, montaż dodatkowych cupholedrow wysuwanych ze schowka, podniesienie zawieszenia, adaptacja szyby okiennej pod chinbasto montowane na dachu, montaż zasilania dla USB w drzwiach bocznych pasażerów, wytłumienie drzwi, zrobienie podłogi bagażnika z PVC wyglądającego na amelinium, montaż wentylatorów przy wylotach z kabiny aby nie skraplała się woda kiedy śpimy w aucie,
Co zrobiłem mechanicznie przez ostatnie 1500 km czyli rok od zakupu:
- wymiana cewek i przyłączy, świec, akumulatora, wszystkich płynow, regeneracja zacisków i klocki, nowe opony, dodatki olejowe silnika i skrzyni, montaż kondensatora w celu ochrony elektroniki, wymiana podnośnika koła zapasowego na sprawny, regeneracja felgi zapasu wraz z nową oponą, regeneracja szyby przedniej, założony hak, wyciszanie wnętrza, sklejanie i poprawianie ubytków, poprawki lakiernicze, impregnacja podwozia, zakup brakujących osłon silnika, regeneracja wlotu powietrza, jest tego dużo, ale muszę iść spać. Niebawem dodam fotki
No to mój EIV
-
Topic author - Posty: 98
- Imię: Vicovio
- Województwo: Zachodniopomorskie
- Moje auto: Zamierzam kupić
- Grand: Tak
- Rok produkcji: 2003
- Kontakt:
-
- Imię: Marcin
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
- Moje auto: Espace IV 2.0 T F4R
- Grand: Tak
- Rok produkcji: 2009
- Kontakt:
No to mój EIV

...to się nazywa MODERNIZACJA !!!
Gratulacje za samozaparcie i zorganizowaną pracę !
Sama lista zmian jest już niezwykle "cenna" - to syntetyczny plan, co należy zrobić aby było miło i bez problemów na wycieczkach. O ile czas i chęci Ci pozwolą - wklejaj zdjęcia, i linki - dla "mniej ogarniętych", takich jak na przykład ja

Czekam na następne odcinki poradnika !
-
- Imię: Piotr
- Województwo: Dolnośląskie
- Moje auto: Espace IV 2.0 dCi M9R
- Grand: Nie
- Rok produkcji: 2009
- Kontakt:
No to mój EIV
Fajny tip! Dzięki.Baniaucygana12 pisze: ↑3 months ago fartem okazało się że właśnie odsunięcie rolety dachowej daje mi te kilka cm dzięki którym rowery mogą stać prosto w aucie.