2025 czy warto kupić Espace IV

Topic author
Mateuszhl
Imię: Mateusz
Województwo: Podkarpackie
Moje auto: Espace IV 2.0 dCi M9R
Grand: Nie
Rok produkcji: 2012
Kontakt:

Post autor: Mateuszhl »

Dzień dobry. Zakładam temat bo szukam porady. Poszukuje auta dla rodziny 2+3, auto musi mieścić 3 foteliki z tyłu dlatego zastawiam się nad zakupem Espace 4. Czy to auto jest godne uwagi? W internecie pełno jest sprzecznych opinii, jedni narzekają na nadmierną awaryjność inni chwalą że inne vany są bardziej awaryjne.
Budżet jakim dysponuje to 40tys na wszystko.
Rozważam także kupno Galaxy bądź Sharan/Alhambra, czy miał ktoś może do czynienia z tymi vanami i może je porównać ?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

wczorajszy
Imię: Andrzej
Województwo: Świętokrzyskie
Moje auto: Espace V 225 TCe 1,8
Rok produkcji: 2018
Kontakt:

Post autor: wczorajszy »

Siemka. Espace IV jest mega wygodny. Niemieckie wozidła są jak taborety w porównaniu do fotela. Każde auto jest mniej lub więcej awaryjne uzależnione w dużej mierze od użytkowania. Powiedzenie "jak dbasz ,tak masz" ma tutaj sens. Jeżeli chodzi o motor to polecał bym 2.0T z gazem lub bez. Co do diesla nie mam zdania bo nie jeździłem. Jak chcesz auto sprawdzone to zapraszam do naszego partnera klubu
https://lukascar.pl/
coś zawsze znajdziesz dla siebie.

Awatar użytkownika

Erni
Imię: Arek
Województwo: Mazowieckie
Moje auto: Inne
Grand: Tak
Rok produkcji: 2016
Kontakt:

Post autor: Erni »

Rozważ jeszcze zakup C4 II Grand Picasso, auto nowsze technologicznie , za kwotę 4otys. można kupić 2014-2015 rok, a może nawet i 2016.Polecane silniki to 2.0 HDi 150 KM. lub trochę słabszy ale mało palący 1.6 HDi 120 KM.
Espace fajne ,duże auto ale jego konstrukcja to 2002r. - trąci już troszkę myszką. Jak zdecydujesz się na Espace IV to ja polecam diesla 2.0 w wersji 150KM lub 173KM. Silnik ma bardzo dobre opinie. Za kwotę 40 tys. można kupić spokojnie 2013-2014rok.W 2012 roku był chyba ostatni lift. Od połowy 2013 roku już tylko wsadzali chyba same diesle.

obuwie
Imię: Jakub
Województwo: Dolnośląskie
Moje auto: Espace IV 3.5 V6 24V V4Y
Rok produkcji: 2007
Kontakt:

Post autor: obuwie »

Ja kupiłem właśnie z myślą o wożeniu trójki i do tego się nadaje. Ale ja piszę pod kątem małych dzieci - większe są łatwe do przewożenia.
W Espace fotele są niezależne i mają isofixy/top tether oraz pasy już w fotelu. Tego żadne Alhambry nie mają. Wózki wchodzą bez składania na wysokość - a woziłem bliźniaczy i spacerówkę na raz. Tego nie da się zrobić w C4/5008/Touranie. Dodatkowo fotele można ustawić na wiele sposobów.

Teraz mam czwórkę małych i do tego Espace już się zdecydowanie nie nadaje :)

Awaryjność - zależy jak trafisz, jak zawsze, używki to loteria i każdemu mądrali się kiedyś limit szczęścia wyczerpie. Ja miałem już 2.0T w stanie "idealnym" i po dwóch latach kupiłem 3.5 w stanie "znacznie bardziej zużytym" (nie żałuję), ale dziwnych ani poważnych problemów nie sprawiał żaden. Niebawem przesiądę się na jakiegoś busa z dieslem to sobie ponarzekam. Może i będzie drożej, ale przynajmniej będzie chodził jak traktor.

pomarancz
Imię: Tomasz
Województwo: Lubuskie
Rok produkcji: 2013
Kontakt:

Post autor: pomarancz »

Podpisuję się pod postem kolegi. Na rynku europejskim nie ma dużego vana, powyżej to już dostawczaki. Mój dostanie dożywocie, na wypady z ziomami na rybki będzie idealny :mrgreen:

Pawciomed
Imię: Pawel
Moje auto: Espace IV 2.0 T F4R
Rok produkcji: 2010
Kontakt:

Post autor: Pawciomed »

Ja uważam ze alternatywą i to mocną są eurovany....C8/807....Pomimo że to jednak całkiem inne auta i inaczej wyglądające. Miałem niedawno 807 2012 2.0 hdi 163 w automacie, które odkupił odemnie mój kumpel i robi robotę jest równie wygodny, bardziej skrętny. Z wsiadaniem dzieciaków jest bajka bo ma drzwi przesuwne które robią robotę. Jeden minus jaki zauważyłem który przekresił to auto z dalszego mojego uzytkowania to że jest mało miejsca na nogi dla kierowcy i cięzko szeroko usiąść. Ja mam 186 cm i 120kg wagi i wpołowie drogi z wawy do gdanska nie czułem prawego kolana które opierało się o wyspę od zmiany biegów. Ja go kupiłem u znanego człowieka z Wronek , który odstawia te auta na tip top. Nie jest to żadna reklama ale inni handlarze marką "Renault" mogli by się uczyć przygotowania auta. Wiadomo cena jest adekwatna to poczynionych napraw bo tam auto jest po rozrządach, filtrach olejach łącznie z ASB itp.

Cypix
Imię: Olaf
Województwo: Wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: Cypix »

Mateuszhl pisze: 1 year ago Dzień dobry. Zakładam temat bo szukam porady. Poszukuje auta dla rodziny 2+3, auto musi mieścić 3 foteliki z tyłu dlatego zastawiam się nad zakupem Espace 4. Czy to auto jest godne uwagi? W internecie pełno jest sprzecznych opinii, jedni narzekają na nadmierną awaryjność inni chwalą że inne vany są bardziej awaryjne.
Budżet jakim dysponuje to 40tys na wszystko.
Rozważam także kupno Galaxy bądź Sharan/Alhambra, czy miał ktoś może do czynienia z tymi vanami i może je porównać ?
Pozdrawiam.
Espace 4 to przestronny van, który pomieści 3 foteliki, ale opinie o jego awaryjności są podzielone. Galaxy, Sharan i Alhambra to też dobre opcje, z nieco lepszą niezawodnością, ale wszystko zależy od stanu konkretnego auta. W budżecie 40 tys. zł znajdziesz dobry egzemplarz, warto jednak sprawdzić historię serwisową.

Awatar użytkownika

Tomii82
Imię: Tomek
Województwo: Śląskie
Moje auto: Espace III 3.0 V6 24V L7X
Rok produkcji: 2001
Kontakt:

Post autor: Tomii82 »

przyjrzyj się równeż autku Chrysler Town@Country, zdecydowanie większy od Espace. Przy trójce dzieci miejsca nigdy nie jest za wiele :)

obuwie
Kontakt:

To jeszcze raz ja. W Town & Country (i odpowiednikach) przy trójce dzieci musisz wykorzystać trzeci rząd (i rozłożyć 2/3 ławki) ze względu na układ 2+2+3. Miejsca jest wtedy mniej a nie więcej, ale DODATKOWO gdy zamontujesz foteliki w drugim rzędzie to nie złożysz oparć siedzeń i do trzeciego trudno się dostać ZWŁASZCZA, jeżeli tam ma być trzeci fotelik z małym dzieckiem, które musisz tam ręcznie włożyć i przypiąć. Nie da się przesunąć całego fotela całkiem do przodu (z fotelikiem RWF to w ogóle nie wchodzi w grę) i przejść za fotelem, zakres regulacji jest wąski. Przed fotelem jest ciasno. Jedyna droga przez bagażnik - ale raz, że to średnio wygodne a dwa tam nie ma miejsca między fotelami tylko ławka. I ta ławka nie przesuwa się przód-tył więc ile miejsca za nią jest tyle jest i koniec.
Dodatkowo fotelik w trzecim rzędzie (tylko jeden ISOFIX na całej ławeczce) zajmuje dwa miejsca z trzech tam dostępnych. W Espace po prostu jeżeli chcesz zrobić wariant sześcioosobowy zostawiasz cztery fotele z tyłu i wychodzi na to samo a miejsca więcej.

Chciałem taki kupić bo jak wspomniałem Grand jest już dla mnie za mały, ale po przymiarkach to nie jest rozwiązanie. Bagażnik trochę większy, auto nowsze i "porządniejsze" w środku, reszta na minus.

Ja nie żartuję. Od Espace przy małych dzieciach w fotelikach większe są tylko busy. I też nie wszystkie - na przykład w Expercie Tepee / Jumpy Combi tak samo przy fotelikach dziecięcych w drugim rzędzie nie dostaniesz się do tyłu. Bagażnik wielki, auto wielkie a umieścić dziecko z tyłu kaskaderka. Przewieźć 7 dorosłych to łatwizna. Dorosłych i małe dzieci to trudność trzy poziomy wyżej.

Awatar użytkownika

Tomii82
Imię: Tomek
Województwo: Śląskie
Moje auto: Espace III 3.0 V6 24V L7X
Rok produkcji: 2001
Kontakt:

Post autor: Tomii82 »

Cenne uwagi, ja bardziej pisałem pod swoim kątem, bo jest nasz 6-tka :) i w przy ustawieniu 2+2+2 już brak bagażnika w krótkiej 3-ce, w 4-ce długiej chyba też niewiele miejsca zostaje. Natomiast w takim Town @ Country mamy bodaj te ponad 500 litrów do lini okien, więc super.
Last edited by Tomii82 1 year ago, edited 1 time in total.

Awatar użytkownika

Erni
Imię: Arek
Moje auto: Inne
Rok produkcji: 2016
Kontakt:

Post autor: Erni »

-Chevrolet Town @ Country
-Fiat Freemont diesel lub Dodge Journey benzyna

Jakaś inna alternatywa?

obuwie
Kontakt:

Dla 3 dzieciaków (cały czas zakładam małe dzieci) to dla mnie warunkami brzegowymi są 3 ISOFIXY za kierowcą a wielkość bagażnika to już wedle uznania i wymagań. Co na pewno spełniają:
5008
C4 Grand Picasso / Space Tourer
Touran, Alhambra, Sharan, Galaxy, S-Max (Galaxy i S-maxy od któregoś tam roku)

Dla 2+4 to już albo Grand (jak u mnie, na dłuższą metę męczące), albo Viano/Multivan/ Eurobusy (Traveller, Space Tourer, Proace Verso, Traffic, jakoś pewnie jeszcze inaczej się to auto nazywać może) po 2016 roku. Ostatnio miałem okazję zmierzyć Viano Extralonga (poproszę dwa) i za trzecim rzędem bagażnik do klapy miał jeszcze ~90cm głębokości przy szeroko rozsuniętych fotelach - a to przecież długość ~Voyagera, tylko wygląda na większe. W busach siedzi się bliżej przodu auta i już na tym jest na oko jakieś 30cm zysku na długości wnętrza.

Jeżeli dostęp do 3 rzędu nie jest zagadnieniem (czyli nie ma w drugim rzędzie zamontowanych fotelików dziecięcych blokujących dostęp / nie trzeba tam ręcznie wnosić maluchów na rękach) to w sumie wszystko co duże się nadaje. Czyli właśnie Voyagery, Odysseye, Sienny, Previe, Questy albo europejskie uosobowione busy czy nawet koszmarki typu Rodius.

APU
Imię: Maciek
Województwo: Świętokrzyskie
Rok produkcji: 2006
Kontakt:

Post autor: APU »

Dla równowagi zadaj to samo pytanie na forum Toyoty. ;)

Topic author
Mateuszhl
Kontakt:

Dziękuję za liczne odpowiedzi.
A jak jest z awaryjnością z waszego doświadczenia? Czy zdażyło się wam żeby Espace nie dowiózł was na miejsce albo nie dałoby się wyruszyć spod domu? Boję się sytuacji takich że z trójką małych dzieci stoję gdzieś w polu bo wysiadło w aucie cos dziwnego 😉
Zaciekawił mnie temat eurovanów, te przesuwne drzwi robią robotę.

Awatar użytkownika

szymon111
Imię: Szymon
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: szymon111 »

O jak małych dzieciach mowa że muszą być wszędzie isofixy?
W renault mam 2x rwf axkid minikid który jest montowany na pasy, britx Romer fwd jest zapinany na zwykle pasy a ISOFIX służy tylko temu by luzem nie latał po aucie jak jest pusty, no i jest tylko do 18kg.

Co do awaryjności, myślę że renault jest autem do którego warto mieć assistance, dopiero dzięki Espace zdążyło mi się pierwszy raz w życiu jechać lawetą, nagła(bez żadnych wcześniejszych objawów) awaria przepływomierza która powoduje tryb awaryjny, na szczęście tylko 120km od domu to jakoś udało się dojechac powoli...

Dlatego też odniose się do pierwszej odpowiedzi w tym temacie, nabyłem auto w tym polecanym miejscu i dlatego uważam że nie warto, bo cenowo z 10k+ od średniej, ale stan za tym nie idzie.

Pawciomed
Imię: Pawel
Rok produkcji: 2010
Kontakt:

Post autor: Pawciomed »

Szymon11 popieram cię że za tą dopłatą nic nie idzie a na pewno nie jakość.... Lepszym rozwiązaniem jest kupno taniej i ogarnięcie takiego auta bo wtedy przynajmniej wiesz co masz.... Ale ja powtórzę to co pisałem wcześniej że kupiłem 807 w"polecanym" miejscu i myślę że też 10k+ ale tak było czuć i widać że za większą cenę samochód jest porządnie oddalony- na tip top...

obuwie
Kontakt:

Ale to ja powiedziałem o isofixach jako warunkach brzegowych, nie autor. Jakieś kryteria (które dla mnie były / są ważne) musiałem przyjąć dla dzieciowozu a w Espace mieszam układem na tyle często, że z montażem na pasy bym wymiękł :) a najwięcej zabawy jest z umieszczeniem dzieciaków na miejscu i to tak bardzo, że poświęcę swoją benzynkę na rzecz jakiegoś wibrującego ropniaka, żeby tylko pakowanie i wypakowywanie z majdanem usprawnić.

Skoro już jednak dyskusja zeszła na foteliki i rozmiary dzieci mam teraz dwa RWF Concord Reverso Plus i ogromną zaletą tych fotelików jest to, że da się to wyjąć w kilka sekund i posprzątać ten syf, który czai się pod spodem a potem w kolejne kilka sekund włożyć. Dzieci tak do metra się w tym spokojnie mieszczą. Niby do 23kg, ale to musiałyby być okropnie grube dzieci żeby tyle ważyły zanim wyrosną na długość więc to w sumie nie ma znaczenia. Kiedyś myślałem, że ma i dlatego takie kupiłem :)
FWF kupiłem dla starszej dwójeczki jakieś z pięciopunktowymi pasami oraz mocowaniem isofix+top tether do 22 czy tam 23kg, Britax Evolvafix.

Więc u mnie zanim pierwsze z dzieci będzie jeździć przypięte zwykłym pasem to pewnie skończy 6 albo i 7 lat. Ewentualnie "drugi" chłopak trochę wcześniej niż najstarsza dziewczynka. Na razie mając nieco mniej niż 4 lata waży jakieś 16kg. Do 22kg dobije może za rok, chociaż pewnie później.

W starym aucie może paść coś zawsze, choćby nie wiem jak był wychuchany i na to nic nie poradzisz. W nowym w sumie też...

Zaletą Espace jest to, że jest tańsze niż dowolny odpowiednik nie będący Rodiusem. I teoretycznie można mieć fajną benzynę a nie tylko diesla - ale znowu teoretycznie bo tylko w starych egzemplarzach + kupić sprawną to udręka.

BTW jak już wyczerpać temat ISOFIXów to w Eurovanie na środkowym siedzeniu takiego nie ma. A gdyby któryś kaskader chciał z jakiegoś powodu sprawdzić to spieszę poinformować, że na tylnej kanapie w Rodiusie nie ma w ogóle i proszę mnie nie pytać skąd wiem bo wstydzę się do dzisiaj!

Awatar użytkownika

DwaZeroTurbo
Imię: Posiadam
Województwo: Zachodniopomorskie
Rok produkcji: 2008
Kontakt:

Post autor: DwaZeroTurbo »

Eee stwarzacie sztuczne problemy, jest tyle możliwości od trafica do mastera i vito do sprintera...

Awatar użytkownika

szymon111
Imię: Szymon
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: szymon111 »

Przy ilości 2+4 to w sumie można nabyć jakąś brygadówkę i jedno dziecko może jeździć z dorosłymi z przodu.

Topic author
Mateuszhl
Kontakt:

Dzieci posiadam w wieku 0, 2, 4 lat, 3 isofixy byłyby wygodne ale nie upieram się ale muszą być conajmniej dwa.
Czy pozostali koledzy mieli takie problemy z Espace żeby trzeba było wracać lawetą lub nie wyruszyć wogole spod domu?
Last edited by Mateuszhl 1 year ago, edited 1 time in total.

ODPOWIEDZ