2025 czy warto kupić Espace IV

Pawełt
Imię: Paweł
Województwo: Śląskie
Moje auto: Zamierzam kupić
Grand: Tak
Rok produkcji: 2011
Kontakt:

Post autor: Pawełt »

Co do 1.4 opla , miałem okazję wczoraj jechać. Taka po chipie coś ponad 160 koni i powiem że tragedii nie ma . W poniedziałek jadę oglądać espaca bo nim jeszcze nie jeździłem . Ale na ten moment chyba opel wygrywa

Awatar użytkownika

DwaZeroTurbo
Imię: Posiadam
Województwo: Zachodniopomorskie
Moje auto: Espace IV 2.0 T F4R
Grand: Nie
Rok produkcji: 2008
Kontakt:

Post autor: DwaZeroTurbo »

Eee, nie przekonał mnie kalkulator ani brak miejsca na zapasowke ani ekologia.
O "nowych" samochodach za 40 po 4 latach to powiem tyle ze pewnie jest to wymuszone stosowaniem "nadtlenku".
Jak by tak sie dokladnie przyjzec temu forum jednoznacznie wynika ze f4r + lpg = problem jakis, ktory nie wystepuje przecietnie u kowalskiego.
Dziekuje.

samolot
Imię: Ja
Województwo: Mazowieckie
Moje auto: Espace IV 2.0 16V F4R
Rok produkcji: 2006
Kontakt:

Post autor: samolot »

Mam F4R w Espace i Lagunie, oba z LPG. ŻADNYCH problemów.

Pawełt
Kontakt:

DwaZeroTurbo pisze: 5 months ago Eee, nie przekonał mnie kalkulator ani brak miejsca na zapasowke ani ekologia.
O "nowych" samochodach za 40 po 4 latach to powiem tyle ze pewnie jest to wymuszone stosowaniem "nadtlenku".
Jak by tak sie dokladnie przyjzec temu forum jednoznacznie wynika ze f4r + lpg = problem jakis, ktory nie wystepuje przecietnie u kowalskiego.
Dziekuje.
nowe auto po 4 latach nie jest wymuszone niczym ale wymieniam scenica na coś większego. A właściwie to Scenic zostaje a pozbywam się 24 letniego Clio które mam 12 lat i zrobiłem nim 260 tys km. W żadnym aucie jeszcze nie miałem problemu z silnikiem przez LPG ale kupuje auta które dobrze znoszą to paliwo. Żona jedzi fabia 1.0 moi z LPG fabryczne 500 tys przebiegu i silnik nie wymaga dolewek za to jak to w Skodzie już trzeba walczyć z rdzą mimo że dopiero 10 lat ma auto

Awatar użytkownika

szymon111
Imię: Szymon
Województwo: Pomorskie
Moje auto: Espace IV 3.5 V6 24V V4Y
Kontakt:

Post autor: szymon111 »

Napisałeś że sam ogarniasz mechanikę, nie wiem jak to wygląda w scenicu, ale warto poczytać tematy jak wyglądają niektóre naprawy. To co w innych autach może zająć 5 min, to w Espace o wiele dłużej. Warto to też mieć na uwadze.

marcelus
Imię: Bartek
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: marcelus »

Niestety tak jak Szymon pisze, nie wszystko jest łatwe do ogarnięcia. Moim zdaniem warto na ile to możliwe trzymać się oryginalnych części. Sam remont zawieszenia nie należy do przyjemnych, zrobiłem to na oryginałach a po dwóch latach znowu coś tam skrzypiało - masakra.

Zafira była jednym z faworytów do zastąpienia Espace. Jezdzi się tym przyjemnie zwłaszcza w trasie, niestety jest bardziej awaryjny od leciwego Espace, więc po historiach znajomych z oplami temat odpuściłem.

Pawełt
Kontakt:

W scenicu nie ma luksusu jeżeli chodzi o naprawy ale też nie tragedii. Mam 3 auta więc mogę sobie pozwolić aby jedno stało w garażu i 2 tygodnie. Dmuchawę nawiewu 2 dni walczyłem , nie jestem mechanikiem z zawodu, amatorsko walczę z YouTube. Ale odkąd sam naprawiam to auta się mniej psują. Espace ma być autem gdzie jedziemy w komplecie, więc głównie wycieczki, z tym że dużo jedziemy i na spokojnie te 15 tys kręcę w tym celu

Pawełt
Kontakt:

Zakup poszedł w zupełnie inną stronę, trochę budżet naciągnięty i kupiłem passata B8 kombi 1.4 150 od znajomego 1 właściciel. Odpada zakładanie LPG bo średnia z baku 6,2l. Passat chyba więcej miejsca jak w grand scenicu, ciężko nieco się przyzwyczaić bo niżej . Jedzie lepiej jak Scenic 2 2.0t . Komfort, wyciszenie też ogromny plus. Silnik 1.4 150 mimo 220 tys przebiegu wypluł na hamowni serię z małym plusem

Awatar użytkownika

DwaZeroTurbo
Kontakt:

szymon111 pisze: 5 months ago to w Espace o wiele dłużej.
Nie zawsze, to najszybszy kokpit na swiecie - 21 min jesli dobrze pamiętam. Nagrzewnica? Moment ale z kanału, tak samo jak nawiew. Nie generalizował bym.
A czy bym qpił w 25? Tak. Nowego albo max 4 lata :) nie nastolatka mimo swietnego "zachowania" bo przyjdzie moment i poleci wszystko...

Awatar użytkownika

vitia
Imię: X
Kontakt:

Post autor: vitia »

"Nagrzewnica moment z kanału" - pół dnia to ja walczyłem z pourywanymi śrubami z trumny :D

Awatar użytkownika

DwaZeroTurbo
Kontakt:

Trumna, bajka. Moze Twoj egzemplaz ma słony rodowod naszej soli drogowej.

ODPOWIEDZ