2025 czy warto kupić Espace IV
-
obuwie
- Imię: Jakub
- Województwo: Dolnośląskie
- Moje auto: Espace IV 3.5 V6 24V V4Y
- Grand: Tak
- Rok produkcji: 2007
- Kontakt:
Wiadomo, różne stuki i skrzypienia w Espace to rzecz przecież rzadkość. Bolid słynie z jakości złożenia wnętrza podobnie jak inne Renault z tych lat. Dlatego tak trzyma cenę w porównaniu do konkurentów. Myślę, że gdyby Renault zrobiło takie drzwi w Espace mielibyśmy dodatkowe, poświęcone im forum!
A poważniej to drzwi przesuwne są... różne pod względem funkcjonalności. We wspomnianych już wcześniej Multivanach na przykład są bardzo szerokie i można sprintem wbiec do trzeciego rzędu. W takim Jumpy czy innym Caddy (i chyba wszystkich kombivanach w ogóle) jest przez nie dostęp do środkowego i tyle. Żeby wleźć do tyłu trzeba wykonać jakieś dziwne akrobacje.
A poważniej to drzwi przesuwne są... różne pod względem funkcjonalności. We wspomnianych już wcześniej Multivanach na przykład są bardzo szerokie i można sprintem wbiec do trzeciego rzędu. W takim Jumpy czy innym Caddy (i chyba wszystkich kombivanach w ogóle) jest przez nie dostęp do środkowego i tyle. Żeby wleźć do tyłu trzeba wykonać jakieś dziwne akrobacje.
-
Baniaucygana12
- Imię: Vicovio
- Województwo: Zachodniopomorskie
- Moje auto: Zamierzam kupić
- Rok produkcji: 2003
- Kontakt:
-
Baniaucygana12
- Kontakt:
No zawiasy lubią strzelać, przy zamykaniu i otwieraniu, da się naprawić wymieniając pewien plastik w ograniczniku. Ogólnie denerwujace
-
Baniaucygana12
- Kontakt:
U mnie z wad z rocznika 2010, tylnie okno strzela przy zamykaniu, przednie jak otworze całe do końca to zapomina pozycję i trzeba domykać co centymetr klikając ciągle w przełącznik szyb, odpada tapicerka rolet dachu, roleta bagażnika rysuje boczki, osłony foteli trzeszczą podczas jazdy jak w Ikarusie, jak pasażer wsiada z przodu, i trzasnie drzwiami to nagle karta klucz staje się nie wykrywalna, trzeba wyłączyć i włączyć auto, podnośnik koła zapasowego wymieniłem 2 razy, głośniki z tektury wymieniłem, jeden nowy głośnik JBL ważył więcej niż cztery oryginalne, głośniki mają 13 cm jak w Seicento więc to nie może grać dobrze, osłony głośników z tyłu ciągle ktoś kopie przypadkiem i pękają, bzyczy czujnik temperatury na szybie przedniej bo jest tam silniczek, czyszczenie i smarowanie nie pomogło, nie wiem po silniczek z wiatraczkiem w czujniki temperatury i to jeszcze na szybie, lusterko aktywne zaszło grzybem jakims od środka, wszędzie brakuje spinek montażowych tapicerki i śrubek , pomimo że rozbierałem jako pierwszy i rozdziewiczalem auto ewidentnie spinki nie były zakładane w fabryce, robią na szybko bez kontroli jakości, tylnie światło stop mam już trzecie od roku, pęka, rozkleja się samo z siebie, uchwyt od drzwi został mi w ręce przy zamykaniu drzwi bo brakuje spinek, są dwie z pięciu, spinki nie do dostania, nawet kupując uchwyt używany w necie widać że dają tylko dwie, czujnik deszczu działa jak chce, ogrzewanie słabe, tylnie nawiewy pasażerów górne to raczej są do trzymania podsufitki, za co się nie zlapę, no wymiana żarówek w oświetleniu sufitowym kończy się popekaniem demontowanego elementu. Jest tego sporo, jest co poprawiać po fabryce dla majsterkowicza, zauważyłem że pierwsze modele były składane składane lepiej: przykład - mechanizm podnośnika szyby pękł, wcześniej był mocowany na 5 śrub, teraz na 3 śruby, pęknięty mechanizm uszkodzony przykręcony na 5 śrub jak kiedyś działa znowu sprawnie, wygłuszenie maski mocowane na dwie spinki mniej to kolejny przykład. Ogólnie jak się to auto dopieści,spinki raperki uzupełni i podklei tapicerkę np tasmą piankową do okien, to w środku robi się dość przyjemnie i komfortowo. Dużo by tu jeszcze opowiadać, ale powoli je poprawie
-
Baniaucygana12
- Kontakt:
Auto jest ogólnie zrobione z Amelanium ( też koroduje) dykty, plastików i stali, wszystko poskładane ze sobą np klejem, niektóre miejsca przerażają a inne zaskakują wyciszeniem, część konstrukcji wygląda jak by ktoś ostatnim tchem ja wzmacniał na szybko przykręcając coś na kolanie, słupek boczny pomiędzy drzwiami odgina się kiedy otwiera się tylnie drzwi, okno dachowe podskakuje do góry kiedy drzwi się zamyka, szyba w tylniej klapie plastikowej potrafi pęknąć przy zamykaniu, więc lepiej kupić auto z oknem uchylnym, nie mniej jednak jak na budżetowe auto w tym wieku, trzyma się dość dobrze, i ja jednak wolał bym chyba wydać 5000 zł za wersję V6 z początku produkcji i powoli sobie robić , niż 30000 zl za wersję z końca produkcji w 2.0T i nie wiedziedziec co jest zrobione a co nie.
-
APU
- Imię: Maciek
- Województwo: Świętokrzyskie
- Moje auto: Espace IV 2.0 T F4R
- Rok produkcji: 2006
- Kontakt:
W tym wątku przebija wyraźnie pewna tendencja do upraszczania, powtarzania mitów i przysłów ludowych zamiast do trzeźwej oceny sytuacji. Moim zdaniem bierze się to z frustracji. Niestety mamy chyba zbyt duże wymagania w stosunku do 25-cio letnich samochodów, które dodatkowo przez ostatnie 15 lat serwisował kowal w Taplarach.
-
Arturoko
- Imię: Artur
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Kolego Mam Espace 4 2.0T 13lat (2006 po lifcie) auto nie do zajechania 350tys bez żadnych problemów, dodatkowo mam go w ASB i muszę powiedzieć że to moje najlepsze auto jakie miałem 13 lat bez awarii, jedynie co robiłem to: Koło pasowe -wymiana, alternator-zmiana na chłodz. powietrzem-temat znany) Teraz szukam Espace 5 Po 2020r z niskim przebiegiem, niestety w nich niema już tak dobrych jednostek jak skrzynia Aisin czy silnik 2.0T
Aha i jak szukasz w automacie to szukaj takiego auta gdzie był wymieniany olej w skrzyni i będziesz jeździł nim do śmierci
Aha i jak szukasz w automacie to szukaj takiego auta gdzie był wymieniany olej w skrzyni i będziesz jeździł nim do śmierci
-
Gabby
- Imię: Gabi
- Województwo: Mazowieckie
- Rok produkcji: 2011
- Kontakt:
I too have just brought one. A 2.0lt from 2011. It is great. I drove it from Switzerland on the same day as buying it and it was so comfortable and quick. Lots of space. I have three chikdren, 4 5 and 7 and for them it's perfect. Big boot. Active forums both here and on fb. Regarding rust, is this related to the salting of roads in winter?
-
exomorf
- Imię: Cieśliński
- Województwo: Wielkopolskie
- Rok produkcji: 2004
- Kontakt:
A ja dopiero co robiłem 2mase i komplet sprzęgła przy 220000 (2004), a okazało się że to skrzynia chrobocze a nie łożysko dociskowe... i drugi raz wywalać skrzynie trzeba... a była regenerowane 7 lat temu... manual PK6-013 w 2.0T Grand. Z czego oni to robbią, z plasteliny? W traficach też podobno często padają....Mam dylemat czy dalej ładować w to kasę... Przydałaby się sprawna skrzynia z rozbitka. Nie ma ktoś na sprzedaż takowej? 
-
DwaZeroTurbo
- Imię: Posiadam
- Grand: Nie
- Rok produkcji: 2008
- Kontakt:
Te skrzynie tak maja i w E IV i w Traficach. Za ciasno tam jest ale ja nie mam manuali.
-
Blawiatkowski
- Imię: Błažej
- Rok produkcji: 2024
- Kontakt:
Świetnie się to czyta, szczególnie jeśli ktoś tak jak ja dopiero przymierza się do zakupu pierwszego auta rodzinnego i chłonie wszystkie takie doświadczenia jak gąbka.obuwie pisze: ↑1 year ago Ale to ja powiedziałem o isofixach jako warunkach brzegowych, nie autor. Jakieś kryteria (które dla mnie były / są ważne) musiałem przyjąć dla dzieciowozu a w Espace mieszam układem na tyle często, że z montażem na pasy bym wymiękła najwięcej zabawy jest z umieszczeniem dzieciaków na miejscu i to tak bardzo, że poświęcę swoją benzynkę na rzecz jakiegoś wibrującego ropniaka, żeby tylko pakowanie i wypakowywanie z majdanem usprawnić.
Skoro już jednak dyskusja zeszła na foteliki i rozmiary dzieci mam teraz dwa RWF Concord Reverso Plus i ogromną zaletą tych fotelików jest to, że da się to wyjąć w kilka sekund i posprzątać ten syf, który czai się pod spodem a potem w kolejne kilka sekund włożyć. Dzieci tak do metra się w tym spokojnie mieszczą. Niby do 23kg, ale to musiałyby być okropnie grube dzieci żeby tyle ważyły zanim wyrosną na długość więc to w sumie nie ma znaczenia. Kiedyś myślałem, że ma i dlatego takie kupiłemA jak już dzieci śpią a człowiek ma chwilę dla siebie, można złapać trochę emocji dzięki https://mostbet.net.pl/promo/no-deposit-bonus/ gdzie czeka bonus bez depozytu na start.
FWF kupiłem dla starszej dwójeczki jakieś z pięciopunktowymi pasami oraz mocowaniem isofix+top tether do 22 czy tam 23kg, Britax Evolvafix.
Więc u mnie zanim pierwsze z dzieci będzie jeździć przypięte zwykłym pasem to pewnie skończy 6 albo i 7 lat. Ewentualnie "drugi" chłopak trochę wcześniej niż najstarsza dziewczynka. Na razie mając nieco mniej niż 4 lata waży jakieś 16kg. Do 22kg dobije może za rok, chociaż pewnie później.
W starym aucie może paść coś zawsze, choćby nie wiem jak był wychuchany i na to nic nie poradzisz. W nowym w sumie też...
Zaletą Espace jest to, że jest tańsze niż dowolny odpowiednik nie będący Rodiusem. I teoretycznie można mieć fajną benzynę a nie tylko diesla - ale znowu teoretycznie bo tylko w starych egzemplarzach + kupić sprawną to udręka.
BTW jak już wyczerpać temat ISOFIXów to w Eurovanie na środkowym siedzeniu takiego nie ma. A gdyby któryś kaskader chciał z jakiegoś powodu sprawdzić to spieszę poinformować, że na tylnej kanapie w Rodiusie nie ma w ogóle i proszę mnie nie pytać skąd wiem bo wstydzę się do dzisiaj!
Na razie dopiero się rozglądam, ale od razu widzę że kwestie ISOFIX i ogólnej wygody montowania fotelików to nie jakiś luksus tylko absolutna podstawa jeśli nie chce się każdego wyjazdu zaczynać od walki z pasami i wrzucaniem bagaży przez boczne drzwi. Dzięki za konkretną opinię o Reverso Plus, już ktoś mi to kiedyś polecał ale dobrze przeczytać jak sprawdza się w codziennym użyciu.
Jeśli chodzi o Espace to rzeczywiście cena kusi, ale z tą benzyną w dobrym stanie to już chyba tylko kwestia szczęścia. Tak czy inaczej szukam dalej i notuję sobie takie historie jako przestrogę i inspirację.
-
Pawełt
- Imię: Paweł
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Nie będę zakładał nowego tematu bo moje rozterki są podobne. Mam 35 tys na auto , chce kupić coś nowszego, nieco większego od obecnego scenica 2 . Niestety grand Scenic 3 nie ma dynamiczniej benzyny pod LPG, u konkurentów również ciężko o taki silnik, w sumie Zafira c 1.4 140 znalazłem jako alternatywę ale tam też trzeba się liczyć z dużymi wydatkami po zakupie żeby doprowadzić auto do ładu ( padające skrzynie, pękający kolektor z turbo i trochę pierdół łącznie z 10 tys zł chyba że już ktoś to zrobił). Czy kupując Espace z 2.0t 2010-12 będę mieć jakieś problemy z elektroniką? W scenicu z 2007 nie miałem z tym rządnych problemów, przez 70 tys km to czyjnik parkowania i rezystor dmuchawy z elektronicznych rzeczy się popsuł , ogólnie auto do dziś się mega trzyma ale zaraz drugie dziecko i za ciasno będzie, dużo podróżujemy
-
DwaZeroTurbo
- Kontakt:
-
wczorajszy
- ___________________

- Imię: Andrzej
- Województwo: Świętokrzyskie
- Moje auto: Espace V 225 TCe 1,8
- Rok produkcji: 2018
- Kontakt:
W ostatnim programie Auta z drugiej ręki (tvn turbo) gość porównał e IV , toyote siennę, i chyba chryslera grand voyagera. Pomimo że facet niewiele wiedział o Espace to można jakieś wnioski wyciągnąć.
-
szymon111
- Imię: Szymon
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Wszystko zależy jak dużego auta potrzebujesz i ew na którym z wymiarów Ci zależy.
Dla przykładu, przed zakupem Espace, przymierzałem się także do superb 2, na długość jest to duże auto. Sprawdziłem jak pasują tam foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy.
W superb można zamontować fotelik rwf za pasażerem, a fotel pasażera może być na maksa cofnięty do tyłu, a wtedy ja mając 185cm wzrostu ledwo dotykałem nogami grodzi...
W Espace jak dobrze pamiętam nie da się tak zrobić, tzn mam w 2 rzędzie zamocowane tylko 2 fotele w "środkowe" szyny aby dzieci w fotelikach miały miejsce na nogi i pasażer miał dużo miejsca dla siebie. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na Espace ponieważ w 2 rzędzie, przy 3 fotelach mieściły się dwa foteliki i osoba dorosła, co w przypadku zwykłego kombi jest niezbyt wygodne. Z perspektywy czasu po 4 latach, uważam że superb byłby lepszym wyborem. Obecnie rozważam zmianę na Octavię, ponieważ dzieci nie potrzebują w 2 rzędzie tyle miejsca co dorosły i jest to zdecydowanie bardziej popularne auto pod względem dostępności cen.
Żeby nie było że tylko narzekam, to uważam że jest to najwygodniejsze auto jakim miałem okazję jeździć, w trasie 15h wysiadałem tylko zatankować co 500km. Niestety rozwiązania techniczne(typu ściąganie zderzaka do wymiany amortyzatora, ściągnie wózka silnika aby wymienić wahacz bądź tuleje na stabilizatorze itd) dostępność części np. jak do silnika 3.5 jest słaba trzeba polować np na czujniki jeśli może coś się pojawi, remontować to tego nie ma komu i cena przekraczała by 20k.
Z perspektywy czasu uważam że nie był to dobry wybór i jeśli nie masz 4 dzieci to ja bym szedł w duże kombi, zawsze w razie czego można dorzucić trumnę na dach, a z tyłu z dziećmi to po urodzeniu może będziesz jeździł przez 3 miesiące o ile w ogóle.
Dla przykładu, przed zakupem Espace, przymierzałem się także do superb 2, na długość jest to duże auto. Sprawdziłem jak pasują tam foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy.
W superb można zamontować fotelik rwf za pasażerem, a fotel pasażera może być na maksa cofnięty do tyłu, a wtedy ja mając 185cm wzrostu ledwo dotykałem nogami grodzi...
W Espace jak dobrze pamiętam nie da się tak zrobić, tzn mam w 2 rzędzie zamocowane tylko 2 fotele w "środkowe" szyny aby dzieci w fotelikach miały miejsce na nogi i pasażer miał dużo miejsca dla siebie. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na Espace ponieważ w 2 rzędzie, przy 3 fotelach mieściły się dwa foteliki i osoba dorosła, co w przypadku zwykłego kombi jest niezbyt wygodne. Z perspektywy czasu po 4 latach, uważam że superb byłby lepszym wyborem. Obecnie rozważam zmianę na Octavię, ponieważ dzieci nie potrzebują w 2 rzędzie tyle miejsca co dorosły i jest to zdecydowanie bardziej popularne auto pod względem dostępności cen.
Żeby nie było że tylko narzekam, to uważam że jest to najwygodniejsze auto jakim miałem okazję jeździć, w trasie 15h wysiadałem tylko zatankować co 500km. Niestety rozwiązania techniczne(typu ściąganie zderzaka do wymiany amortyzatora, ściągnie wózka silnika aby wymienić wahacz bądź tuleje na stabilizatorze itd) dostępność części np. jak do silnika 3.5 jest słaba trzeba polować np na czujniki jeśli może coś się pojawi, remontować to tego nie ma komu i cena przekraczała by 20k.
Z perspektywy czasu uważam że nie był to dobry wybór i jeśli nie masz 4 dzieci to ja bym szedł w duże kombi, zawsze w razie czego można dorzucić trumnę na dach, a z tyłu z dziećmi to po urodzeniu może będziesz jeździł przez 3 miesiące o ile w ogóle.
-
Pawełt
- Kontakt:
Wielkością to mi najbardziej by pasował grand Scenic. Ale 1.6 benzyna nie jedzie a te turbo benzyny to bardzo ryzykowny zakup. Przywykłem już do wyższego auta i mi do takiej octavia teraz się ciężko przesiać bo też o niej myślałem. Na Touran z silnikami e211 mnie nie stać a te starsze to jednak ryzykowny zakup. Nawet patrzyłem za Berlingo, fiatem Doblo. Ale Doblo 10 letnie już ma na większości elementów ślady rdzy a w Berlingo nie ma rozsądnych silników benzynowych. Także e4 jest nieco za duży ale ma dobry silnik. Mechaniczne sam auta ogarniam, gorzej z elektryką bo na tym się nie znam a i o fachowca ciężko
-
Pawełt
- Kontakt:
no ten silnik nie jest idealny przez to średnio mi do niego , ale za to spalanie napewno niższe niż 2.0t w Espace. Gabarytowo Zafira jest spoko, jest też dużo bardziej nowoczesna, ale 1.6 do gazu się nie nadaje i tylko te 1.4 w nim bym brał pod uwagę
-
DwaZeroTurbo
- Kontakt:
No jak stryjenka sobie... ja ani opla ani gazu nie bralem pod uwage no i ani diesla a takim jezdze bo "za te pieniadze"...
No kurde, jeszcze sie gazuje samochody? To nie ma sensu, paliwo jest bez kartek.
No kurde, jeszcze sie gazuje samochody? To nie ma sensu, paliwo jest bez kartek.
-
szymon111
- Imię: Szymon
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
10x5,9 zł = 59zl
13x2,55 zł = 33,15 zł
Mi coś takiego kalkulator pokazuje, ale może jest zepsuty...
-
Pawełt
- Kontakt:
Jak robisz parę tyś na rok to nie ma sensu, ale ja kręcę dużo , średnio 10 tys zł oszczędności na gazie rocznie mam , po 4 latach na nowe auto w sumie jestDwaZeroTurbo pisze: ↑6 months ago No jak stryjenka sobie... ja ani opla ani gazu nie bralem pod uwage no i ani diesla a takim jezdze bo "za te pieniadze"...