Przyczepa kempingowa

Przydatne wiadomości przed i w trakcie podróży, wyjazdu lub innego wypadu.
Gdzie, co, jak i po co........
Awatar użytkownika

Topic author
Pooms
Imię: Jarek
Województwo: Mazowieckie
Moje auto: Espace IV 2.0 T F4R
Grand: Nie
Rok produkcji: 2003
LPG: Tak
Kontakt:

Przyczepa kempingowa

Post autor: Pooms »

Witajcie, zastanawiam się nad kupnem przyczepy kempingowej. Nie znam się na tym zupełnie, ale podoba mi się to, że mam w niej to co chce, dzięki czemu nie ma rozczarowań. Czy do 20 tys zł da się coś sensownego kupić? Rodzina 5 os. Jak wyglądają opłaty dobowe na kempingach, opłaty drogowe... Czy na 3-4 wyjazdy w roku opłaca się w ogóle myśleć?

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

trabi80
Imię: Krzysztof
Województwo: -----
Moje auto: Espace IV 1.9 dCi F9Q
Rok produkcji: 2005
LPG: Nie
Kontakt:

Re: Przyczepa kempingowa

Post autor: trabi80 »

A masz kat E?
Czy się opłaci- Nie
To trzeba lubić. Ja się czaję z zakupem od 10 lat. Nadal nocuję pod namiotem, bo to lubimy, a ja nie mam prawka na wygodną budę. Do swojego E4 na maxa mogę podpiąć 950 kg DMC, a tu wyboru dużego nie ma.
Czego oczekujesz po przyczepie?
Jeśli przekroczysz DMC zestawu 3500kg musisz wyporzyczyć VIA TOOL. Na kampingach jest różnie z cenami. W Rowach większość placów pobiera opłaty tylko za przebywających i prąd, czyli cz namiot czy przyczepa, płacisz tyle samo.

Awatar użytkownika

Szybki
Imię: Artek
Województwo: Lubelskie
Kontakt:

Post autor: Szybki »

Jarek. Dużo do powiedzenia miałby John. Wiem, że przez długość musiał właśnie robić E plus do tego wykupywać VIATOL. Ja chodziłem z zamiarem kupna, jednak po wizycie w wypożyczalni stwierdziłem, że jak już coś to bardziej opłaci się wypożyczyć na kilka dni niż kupować. Koszty zakupu sensownej przyczepy, jej utrzymanie itd. Wyszło mi tyle co przez dziesięć lat wypożyczać przyczepę i opłacać kempingi. Dlatego zrezygnowałem.

Awatar użytkownika

JOHN9191
Imię: Janusz
Województwo: Lubelskie
Grand: Tak
Rok produkcji: 2011
Kontakt:

Post autor: JOHN9191 »

wywołany odpowiadam,7 lat temu kupiłem Tabbetta okazyjnie, kolega sprzedawał. Podeszlem do zakupu jak laik nie znając sie na temacie no ale kolega nie wprowadził mnie w maliny.Bardzo pomocne jest forum karawaning.pl wszystko opisane jak u nas z autami.Zaloguj sie wyszukaj odpowiedni temat i pisz posta.
Co do uprawnień muszisz mieć B+E,oraz viatola wyjazd z warszawy do władka to koszt 120 zl.w viatolu więc nie tak dużo. Ja przez 4 lata jezdzlem na jana bez uprawnień, 2 lata temy zeobilem wszystko i teraz śmigam z literą prawa.Z perspektywy czasu nie wyobrażam sobie braku przyczepy, moja jest garazowana ale gdy przyjdzie czas to zapinam na hak i w Polskę,.Teraz jadę na Mazury z Szybkim bedziemy robić grila.Jesli chcesz jechać 3,4 razy do roku z przyczepą to jaķ najbardziej się opłaca kupic,jeżdżę raz w roku i opłaca mi się. Za 20 tys.kupić mozesz 10 latka i z panelami słonecznymi ,kibelek,prysznic i inne bajery, taką cepką mozesz jechać w dziką głusz bo zdobycze technologii masz ze sobą, jak coś więcej chcesz wiedzieć to pisz,chętnie pomogę.

Awatar użytkownika

Topic author
Pooms
Kontakt:

No właśnie, też jadę na mazury, jeszcze wcześniej do Bałtowa. Teraz byłem w Ostrowie, jest tego trochę. Ciągnięcie przyczepy nie przeszkadza mi, musiałbym zrobić kategorię bo jej nie mam. 120 zł to w jedną stronę? czy dodatkowo opłacam bramki na autostradzie? czy e4 2.0 T w pełni zapakowane pociągnie bez problemu taką przyczepkę? 5 os z interpakiem na dachu

Na razie zbieram wszystkie za i przeciw.

A ggdzie i kiedy na mazury lecicie? 28 sierpień jadęna weekend niedaleko nidzicy

Awatar użytkownika

milimetr59
Imię: Waldek
Lokalizacja: Łódź (EL)-Bałuty VelSatis 2006 2.0T benzyna po lifcie
Województwo: Łódzkie
Moje auto: Inne
Rok produkcji: 2006
Kontakt:

Post autor: milimetr59 »

Czy nie lepiej wypożyczyć kampera? Wsiadasz do domku na kółkach i w drogę. Mam kolegę, który co roku wypożycza kampera i jedzie przez pół Europy i zwiedza. Taki pomysł tylko Ci podsunąłem. Nie wiem ile kosztuje wypożyczenie kampera, ale jest bardzo dużo firm wypożyczających kampery. Są takie do 3,5T i nie musisz wyrabiać prawka na kat. E.

Awatar użytkownika

Topic author
Pooms
Kontakt:

Fakt, to nieglupi pomysł.

Awatar użytkownika

Topic author
Pooms
Kontakt:

Tylko przyczepę zostawisz na placu, autem jedziesz gdzie chcesz. Teraz byłem nad morzem, miałem daleko wszędzie i codziennie jeździłem Espace nawet na plażę. Kamperem to upierdliwe

Awatar użytkownika

RedDragon
Imię: Zbyszek
Rok produkcji: 2009
Kontakt:

Post autor: RedDragon »

dokładnie, to największa wada camperów. a co do ceny przyczep, w granicach 10000 kupisz gotowy do jazdy całkiem spoko domek. sprawdz tylko w dowodzie rej. co Ci wpisali w 02 jaka MC przyczepy z najazdem. I zrób B96.

przykladowo

http://allegro.pl/przyczepa-kempingowa- ... 29612.html

Cezary113
Imię: Cezary
Województwo: Pomorskie
Moje auto: Espace III 2.0 16V F4R
Rok produkcji: 2000
Kontakt:

Post autor: Cezary113 »

Panowie nie wprowadzajcie Kolegi w błąd!
http://oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa
Co do wyboru: przyczepa czy kamper zasada jest taka: jeśli wybieracz wypoczynek"stacjonarny" to przyczepa. Jeśli chcesz się przemieszczać - kamper. Za kampera 20 koła minimum (początek 90 lat zabudowa na Ducato I).
Za przyczepę 6 koła ( Hobby, Burstner, Tabbert - droższy, )
Angielki bym nie brał choć są dobrze wyposażone - w większości zgnilizna.
Pooms, dawaj na priv to Ci trochę poopowiadam gdyż przerabialiśmy temat z synem.

Awatar użytkownika

RedDragon
Imię: Zbyszek
Rok produkcji: 2009
Kontakt:

Post autor: RedDragon »

kto kogo wprowadza w bład?
zawsze bylo ze
B do 3,5 T z tym ze przyczepa powyżej 750 musi mieć najazd
od 3,5 do 4,25 B 96 .

Awatar użytkownika

Magda
Imię: Magdalena
Moje auto: Espace III 2.0 16V F4R
Rok produkcji: 2001
Kontakt:

Post autor: Magda »

Tylko jeszcze jest tak, że z wypożyczonym czy kamperem czy przyczepą to jest przewoźny pokój hotelowy, a kupione to zawsze jesteś tak jakby u siebie. Własna pościel, własne czyste materace, wiesz kiedy była zdezynfekowana bańka na wodę i jakie gołe stopy deptały dywan i brodzik...

Awatar użytkownika

Maciek
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Maciek »

mi tez chodzi po głowie przyczepa..o kamperze tez trochę myślałem, ale to kolejne auto, które musiałoby zastąpić któreś z tych co teraz stają pod domem...

co prawda mam w rodzinie sporo osób, które mi mówią, żebym sobie jak już chce wypożyczał, ale to nie takie proste, bo co jak mnie w piątek po robocie najdzie pojechać w przysłowiowe "wpi**u"? wtedy tylko podczepiam i wracam w niedzielę czy poniedziałek do pracy prosto - i nie bawię się w szukanie takiej przyczepy po wypożyczalniach, która będzie mi odpowiadać.

dla mnie ważne, żeby była na 4 osoby i miała pełen kibel (prysznic+muszla), kuchnia i ew ogrzewanie i tyle...co jakiś czas przeglądam alledrogo i wiem, że w 10000 się zmieszczę z zapasem...dojdzie tylko prawko i ew. viatoll, ale to nieuniknione jak się chce przyczepę...

koszt ew zakupu kampera to kilka przyczep...trupa na bazie Ducato I nie chciałbym nawet oglądać - mam sentyment do tego modelu, ale mimo wszystko, to jest już tylko dom dla rdzy, a kupić zadbane to niestety worek pieniędzy jest potrzebny...żeby gdzieś podjechać to trzeba wszystko zgarniać, a przyczepę zostawiasz i jedziesz samym autem

a pytanie - przyczepa czy kamper - przyczepa u mnie wyrywa...

Awatar użytkownika

Topic author
Pooms
Kontakt:

no właśnie i u mnie. Jednakowo, tylko dzieci mam trójeczkę. Jak na razie mały jest "mały" ale jak wiadomo długo taki nie będzie i swoje "kojo" musi mieć. Przyczepą jak już rozstawię te przedsionki te namioty itp, stoliki, to tak będzie stało. Wsiądę w auto i jadę gdzie chcę. A kamperem kibel.

Podstawą dla mnie jest też pełna łazienka konieczny prysznic. Kuchnia wiadomo, a inne bajery się załatwi. Patrzyłem też na takie za 10k są wystarczające. Leciwe jednak, boje się o zużycie, czy będą ciekły itp...

Kubiak2007
Imię: Jakub
Kontakt:

Post autor: Kubiak2007 »

Odkopie trochę stary temat, bo nie widzę sensu zakładać nowego :)
kilka dni temu nabyłem Grand Espace IV 2.0 dCi 173KM w automacie - autko nabyte na rodzinne wyjazdy na wakacje z przyczepą kempingową właśnie. Do tej pory kemping ciągałem Laguną II 1.9 dCi 130KM (chip na 160KM) w manualu - Laguna z przyczepą radziła sobie szczerze mówiąc średnio (przyczepa 1200DMC, masa własna 1050) - o ile na "płaskim" nie było problemu, to jak były dziury, uskoki itp. to przyczepa zaczynała prowadzić auto momentami :) espace ma spory uciąg (2000KG) i dość dużą masę własną - mam nadzieję, że komfort się poprawi.

Pytanie do Was - czy ktoś ciąga podobną przyczepę Espace? na co uważać? Automat wybrałem celowo - czasami jak musiałem cofnąć przyczepą pod górkę Laguną to czułem jeden wielki smród sprzęgła - przy automacie raczej tego uniknę. Pytanie tylko - czy automat w 2.0 dCi 173KM ma swoją własną chłodnicę, czy raczej będę musiał to dorobić?

Z góry dziękuję!

Awatar użytkownika

Maciek
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Maciek »

laguną z takim silnikiem ciągnąłem swoją przez 150 km i to była męka, a moja kempingowa ma tylko 790 kg DMC. W Espace nie czuję w ogóle żebym cokolwiek ciągnął. Jedynie przy dość mocnym wietrze w nos czuć opór.

Co prawda nie kemping, ale towarową "trochę" przesypaną piachem ciągnąłem kilka razy i nawet te 1.5t piachu na 2.0T wrażenia nie robiło...masz diesla - on ma coś ok 100 Nm więcej niż 2.0T więc problemów z jazdą nie przewiduję u Ciebie.

Na co uważać - standardowo, na boczny wiatr i żeby dobrze załadować zestaw. Rok temu w końcówce sierpnia wiało tak, że przyczepę, a właściwie jej cały bok widziałem tylko w jednym lusterku, w drugim - jakbym jechał samym autem przez większość drogi z Kołobrzegu do domu.

Kubiak2007
Imię: Jakub
Kontakt:

Post autor: Kubiak2007 »

Szczerze mówiąc nie mogę się doczekać, aż podepnę Espace do przyczepy, ale to jeszcze trochę potrwa (B+E jest w drodze :( ) - super, że masz też porównanie Laguna <-> Espace. A czy ktoś z forum kojarzy jak to jest z tą chłodnicą skrzyni - jest/nie ma :)?

Pivko
Imię: Konrad
Województwo: Śląskie
Moje auto: Espace IV 2.0 dCi M9R
Rok produkcji: 2008
Kontakt:

Post autor: Pivko »

Ja ostatnio jeździłem z Hobby 490, DMC 1400 kg. Tez mam 2.0 dci w automacie. Po Bieszczadach szedł jak burza, na jednym podjezdzie zredukował do dwójki i to tylko dlatego że nie było się jak rozpędzić. We wrześniu jadę z Hobby 650, 1900 DMC, myślę że to będzie większe wyzwanie. Spalanie z 1500 przejechanych km to 10l.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Mitalu
Imię: Lukasz
Województwo: Kujawsko-pomorskie
Moje auto: Espace V Energy 160 EDC dCi 1,6
Rok produkcji: 2015
Kontakt:

Przyczepa kempingowa

Post autor: Mitalu »

Witam. Jestem użytkownikiem Espace 5 1.6 dci 160koni w automacie , posiadam prawo jazdy B,C,E i zamierzam kupić przyczepę kempingową o dmc około 1700kg . Proszę o poradę czy to nie będzie za ciężka w trasę około 3000km. Czy automatyczna skrzynia biegów poradzi sobie ?

Pivko
Imię: Konrad
Województwo: Śląskie
Moje auto: Espace IV 2.0 dCi M9R
Rok produkcji: 2008
Kontakt:

Przyczepa kempingowa

Post autor: Pivko »

Po prostym to myślę że będzie ok. Obawiałbym się o tą magiczną skrzynię w przypadku jazdy w górach. Bo to nie jest normalny hydrauliczny automat jak w E4. Nie wiem ile 1.6 dci ma Nm ale to ważniejsze nie KM. Ja na Twoim miejscu przed zakupem własnej przyczepy wypożyczyłbym podobną i sprawdził. Weź pod uwagę że DMC przyczepy bardzo łatwo przekroczyć. Załadujesz trochę klamotów, dołożysz markizę, PV i już z 1700 kg robi się 1850 kg (pomijam tu całkowicie legalność takiej jazdy)

ODPOWIEDZ